ladda ner programmet (för utskrift) som pdf [kort version] [lång version]

<< PERSPECTIVES 2007– Festival for New Musical Scenes and Soundscapes 9-10 Mars 2007 VÄSTERÅS (SWE)

 

ARKIV /ARCHIVE

Mediaröster om Perspectives 2007

“Musikfest i världsklass
Den andra Perspectivesfestivalen i Västerås har blivit en av landets mest betydande.”
(Johannes Cornell, Dagens Nyheter, där festivalen fick en helsida i kulturbilagan)

“Att vi i detta nummer valt att fokusera på Perspectives 2007 i Västerås beror på att festivalen blivit en av Nordens viktigaste mötesplatser för fri musik, oavsett om den etiketteras som jazz, improvisation, rock eller noise. För Soundofmusic kändes det självklart att lyfta fram några av musikerna som var där.”
(Magnus Olsson, soundofmusic.nu, även musikskribent på SvD)

“Perspectives 2004 … är … ett av de få kulturevenemang i Västerås som väckt uppmärksamhet långt utanför landets gränser.

Det svala intresset från lokala beslutsfattare för att garantera festivalens fortlevnad har föranlett arrangörernas slogan ”FIGHT LOCAL STUPIDITY”. Det är en välfunnen paroll. Att Västerås har en internationell musikfestival som premierar den konstnärliga integriteten borde motivera större kulturpolitisk omsorg.

Låt oss hoppas att Perspectivesfestivalen fortsätter. Ett bättre antites till dumheten – lokal som global – finns inte.” (Johan Lif, VLT)

 

”Läge för ny samlingsplats i P2
Bakom arrangemanget ligger musikprojektet Nya Perspektiv som omhuldar genrelöshet, nya medier och oväntade musikaliska möten mer än något annat. …….Kanske är det läge för ett månadsmagasin i musikradion som kort och gott är ljudorienterat. Det vill säga ett genreobestämt program som sovrar bland ”mellanuttryck” av ljudkonst, ljudpoesi, laptop, noise, impro, jazz och nutida konstmusik.”
(Magnus Bremmer i DN:s radiokrönika den 17/3, som i sin helhet ägnas Perspectivesfestivalen)

“Med tanke på den allt annat än klena publiktillströmningen finns definitivt stora förhoppningar om att det inte ska behöva dröja innan det är dags för nya perspektiv.”
(Peter Bornemar, Eskilstunakuriren)

“Nya Perspektiv har blivit något av en nationalscen för den nya musiken”
(Lars-Göran Ulander, jazzchef SRP2)

“Den fria improvisationsmusiken stod i centrum på Perspectives 2007 i Västerås. Trots minskad budget blev det en festival av hög kvalitet med konserter som både provocerade och chockerade. Soundofmusic var på plats.”
läs mer på Sound of Music

Ljudklipp/Sound clips:
Ami Yoshida - solo (voice), 1min 30sec mp3 extract from concert >>>

Strountes (Mats Gustafsson, Maria Eriksson, Anla Courtis)
3min 17 sec mp3, extract from concert >>>